Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen firma isim tescil belgesi olmayan firmalar, markaların yasal olarak sahibi değillerdir. Tescil hakkı olmadan kullanılan bir marka hakkında, başka bir firma isim tescil hakkı alırsa ilk firma yasal çalışmamış sayılacaktır.
Marka, bir firmanın mal ve hizmetlerini bir çatı altında toplamak için kullandığı isimdir. Kişi adları dahil, sözcükler, şekiller, sayılar, harfler veya ambalaj şekilleri gibi birçok yöntem marka isminin üretilmesinde kullanılabilir. İsim tescili ise, marka tescili uygulamasının halk arasında bilinen adıdır. Firma isim tescil, bir firmayı diğer firmalardan ayıran, hizmetleri ve malları ile kendi müşteri potansiyelini oluşturmasına yön veren ve Türk Patent Enstitüsü tarafından taraflara sağlanan tescil türüdür.
İsim Tescili Ne İşe Yarar?
Herhangi bir firma isim tescil hakkı ile Türkiye içerisinde markasının kopyalanmasının önüne geçmiş olur. Kullandığı slogan, ambalaj ve isim gibi bir çok kısımda karşılaşılabilecek korsan çoğaltmaya karşı şirket, sahip olduğu firma isim tescil hakkı ile dava açabilir.
İsim Tescilini Nasıl Alırım?
Firma isim tescil hakkını alabilmek için sayılan belgelerle beraber Türk Patent Enstitüsü’ne başvurmanız gerekmektedir. Tüzel kişi başvurusunda faaliyet belgesi, vergi levhası, vekaletname ve logo, işaret gibi marka örnekleri gereklidir. Başvuru sahibi gerçek kişi ise başvuruda, T.C. kimlik numarası, vekaletname ve marka örneği getirilmelidir.
Firma isim tescil süresi 10 yıl boyunca taraflarca kullanılır. 10 yıllık süreler ile tescil yenilenmelidir.