Dünya üzerinde ki tüm firmalar kendine göre belli bir misyon ve vizyon çerçevesinde büyümeyi amaçlayarak kendi ait bir pazara sahip olmak istemektedir. Bu hususta Global Dünya açık bir Pazar konumunda ancak bu Global Pazar firmaların/üreticilerin birbirleri ile rekabeti daha çok kazanç elde etme hırsı sebebi ile her daim tehdit altındadır.
İso 9001 kalite yönetim sistemi üretim ve hizmet kapsamı olarak ikiye ayırıp tüm sektöre hitap ederek belli prosedür ve standartlar koyarak insanları güven altına almayı amaçlamıştır.
ISO “uluslararası standardizasyon örgütü” tarafından yapılmış olan bir kalite yönetim sistemi standardı olarak bilinmektedir. İso 9001 kalite yönetim sistemi bulunan bir iş yerinin ürünlerinin ve hizmetlerinin uluslararası bir şekilde kabul gördüğü anlamı taşımaktadır. Tam olarak anlatmak gerekirse İso 9001 kalite yönetim sistemi uluslar arası bilinmekte olan yönetim sistemine uygun kalitede üretim yapıldığı bu belgenin bulunması ile anlaşılmaktadır. Bu büyük bir güvence olarak kabul edilmektedir.
İso 9001 kalite yönetim sistemi
İso 9001 kalite yönetim sistemi etkin olarak kullanılmakta olan bir standart olarak bilinmektedir. İso 9001 kalite yönetim sistemi belgesinin alınması için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Kolay bir şekilde alınabilecek bir belge değildir. Bu belgenin alınması ile kurumun üretimlerinin uluslararası kabul gördüğü anlamı taşımaktadır.
Alıcılar bu belgenin olup olmadığını ürün üzerinden anlamaları mümkündür. Bu standart kurumunun merkezi İsviçre de bulunmak olan 90 civarında ülkenin üyesi bulunduğu bir merkez tarafından geliştirilmiştir. Bu belgenin yetkilendirilmesi ile ilgili yetki ülkelerin kendi bünyelerine verilmiştir. Türkiye de bu kurum TÜRKAK olarak bilinen kurumdur. Fakat ülkemizde Türkak’ın dışında yurt dışından akredite olmuş yüzlerce belgelendirme kuruluşu mevcuttur.