Pukö Döngüsünü Kim Buldu
PUKÖ Döngüsü William Edwards Deming’in kalite kuramıdır. Edwards Deming tüm dünyada kalite yönetimi konusunda büyük bir yere sahiptir. Kalite yönetiminde ki hizmet ve ürün üretimi konusunda ki çalışmaları tüm dünyaya örnek olmuştur. İş mükemmelliği ve yalın yönetim modeli ile ses getirmiştirç Deming toplam kalite alalında bir çok çalışma yapmıştır. Ayrıca Japon Bilim Adamları ve Mühendisler kendisini Japonya’ya davet ederek kendisinden toplam kalite yönetimi ile ilgili bilgiler almışlardır. Hatta Japonlara toplam kalite yönetimini öğreten kişinin Deming olduğunu söyleyebiliriz. Deming’in PUKO döngüsü bir mantık zinciridir aslında. Yapılması gereken işlerin sırasını ve mantığını bizlere öğretmektedir.
İso Kalite yönetim sistemleri de hem zamandan hem de maliyetten kazanmayı hedefleyen bir sistemdir. Yapılacak işler belli bir sıraya göre hazırlanmaz ve belli bir sistemde yürütülmez ise çıkacak sonuçlar işyerleri açısından bir facia olabilir.
İso Kalite yönetim sistemlerinde Planla – Uygula – Kontrol et – Önlem al (PUKÖ) döngüsü ve risk temelli düşünmeyi içeren proses yaklaşımı uygulanır.
Proses yaklaşımı firmalara, proseslerin ve onların karşılıklı etkileşimlerinin planlanmasını sağlamaktadır.
PUKÖ döngüsü firmaların, proseslerine uygun şekilde kaynak sağlandığından, proseslerimizin uygun şekilde yönetildiğinden, iyileştirme için fırsatların tayin edildiğinden ve bu şekilde hareket edildiğinden emin olmamızı sağlar.
Puko Döngüsü Örnek Şema ;
Puko Döngüsü Nedir?
PLANLA : İso Kalite yönetim sistemleri kurulacak olan firmalarda öncelikli işimizin yapılacak her şeyi planlamaktan geçtiğini bilmemiz gerekir. Plansız iş olmaz. Öncelikle her çalışmayı planlayacağız.
Ve yaptığımız planlara tarihler süreler vererek bu tarih ve süreler hedeflerimiz olacak.
UYGULA : ikinci atacağımız adım ise yaptığımız planları tam zamanın da ve verilen sürede uygulamak olacaktır. Uygulamalar planlara göre yapılmalıdır.
KONTROL ET : Üçüncü işimiz ise yaptığımız uygulamaların sonuçlarını kontrol etmek olacaktır. Planımızı uyguladık ve çıkan sonucu da mutlaka kontrol etmemiz gerekmektedir. Son kontrolün yapılmadığı yerde hata oranları yükselmektedir. Hizmet yada ürün üretiminde kontrol mekanizması çok önemlidir. Yapılan her işin sonucu kontrol edilmelidir.
ÖNLEM AL : Planladık, planlarımızı uyguladık, yaptığımız uygulamaları da kontrol ettik.. Ve son olarak kontrolden alınan verileri değerlendirip çıkan sonuçlara göre önlem almamız gerekmektedir. Uygulamada ki zaman kayıplarına, maliyet kayıplarına, çıkan hatalı ürünlere ve hizmetlere karşı önlem almak firmamız için zaruridir.
Puko Döngüsü Faydaları
Risk temelli düşünme firmamıza, prosesleri ve kalite yönetim sisteminin planlanan sonuçlardan sapmaya yol açan faktörlerin tayinini, olumsuz etkileri asgari seviyeye indirecek önleyici kontrolleri uygulamayı ve ortaya çıktıkça fırsatlardan azami derecede faydalanmayı sağlar.
Şartları düzenli şekilde karşılama ve gelecek ihtiyaç ve beklentilerini belirleme, artarak dinamikleşen ve karmaşık çevrede, firmamız için bir tehdit oluşturmaktadır. Bu amaca erişmek için firmamız, doğrulama ve sürekli iyileştirmeye ek olarak büyük değişiklikler, inovasyon ve organizasyon değişikliği gibi farklı şekillerdeki iyileştirmeyi adapte etmeye ihtiyaç duyabilir.