İso 22000 Gıda Güvenliği Ve HACCP ISO 9001 sisteminin gıda güvenliği için birleştirildiği bir sistemdir. İso 22000 standardı yayınlanmadan önce gıda güvenliği yönetimi HACCP sistemi ile kurulmakta ve işletilmekteydi.
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi gıda güvenliği yönetimi için ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi standardını HACCP ile birleştirmiştir. HACCP ve 9001 standardı bir araya getirerek uluslararası Standart olarak İso 22000 Gıda Güvenliği standardı yayınlanmıştır..
Gıda güvenliği sağlık sektörünün başında gelen ve çok dikkat edilmesi gereken bir sistemdir. Bu nedenle gıda güvenliğini kontrol altında tutmak için iso 22000 gıda güvenliği yönetim sistem yönetimi adı altında bir platform oluşturulmuştur. İso 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistem ülkemizde yeterli derece uygulanmakta olup bu belgeyi alan firmalar tarafından işletmeler denetlenmektedir.
İso 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi aşamasında bu belgeyi almak isteyen kurumlar öncelikli olarak müracaatta bulunduklarında gerekli belgeleri hazırlamaları gerekmektedir. İso 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistem belge alma aşaması şu şekilde gerçekleşmektedir. İso 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistem, belgelendirme, hazırlık aşaması, eğitim, denetin ve belgenin alınması şeklinde son bulmaktadır.
İso 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin asıl ve ana amacı güvenli gıda üretim şartlarını en iyi şeklide oluşturmak ve tüketiciye en nezih şartlarda ulaştırmaktır. İso 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistem, belge olarak 3 yıllık süre ile alınmakta ve süre dolduğunda ilk alınan işlemlerdeki gibi tüm işlemler tekrarlanarak alınabilmektedir. Uluslar arası platformda geçerli olan bu belge tüm dünyada gıda güvenliğini en iyi şekilde sunmaktadır.